synthetisch of wollen laken
Een vergelijking tussen synthetisch biljartlaken en het Simonis 300 laken

Bij het kiezen van een biljartlaken zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder synthetisch laken en het Simonis 300 laken. In dit artikel zullen we de kenmerken van beide lakens vergelijken en de voor- en nadelen bespreken. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van het juiste laken voor jouw biljarttafel.

 1. Synthetisch biljartlaken:

  • Duurzaamheid: Synthetische lakens staan bekend om hun langere levensduur en slijtvastheid [6].
  • Kosten: Ze zijn vaak goedkoper in vergelijking met andere lakens [6][7].
  • Onderhoud: Synthetische lakens vereisen minder onderhoud en absorberen weinig vocht, wat gunstig is voor de speelcondities [6].
 2. Simonis 300 laken:

  • Snelheid en controle: Het Simonis 300 laken biedt uitstekende speeleigenschappen, met een goede balcontrole en hoge precisie [1][3].
  • Kwaliteit: Het Simonis 300 laken is gemaakt van fijne wol en staat bekend om zijn duurzaamheid en prestaties [1][2].
  • Veelzijdigheid: Het laken is geschikt voor verschillende biljartvarianten en wordt gewaardeerd door professionals [5].

Bij het maken van je keuze is het belangrijk om rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeuren en speelstijl. Een synthetisch biljartlaken kan geschikt zijn als je op zoek bent naar duurzaamheid en minder onderhoud. Het Simonis 300 laken is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar hoogwaardige speeleigenschappen en precisie.

Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.


Veel gestelde vragen

Welk Biljartlaken is het beste?

Simonis laken wordt nog steeds als het beste laken beschouwd bij biljart en pool, al zijn er, zeker voor de recreant, andere merken die zeer dicht in de buurt komen van kwaliteit en iets goedkoper zijn. Zo leg ik bijvoorbeeld vaak Gorina Granito Basalt en Gorina Granito Tournament 2000 laken op pooltafels. 

Hoelang gaat een biljartlaken mee?

Hoe lang een biljartlaken mee gaat ligt vooral aan de hoeveelheid en de manier dat erop gespeeld wordt. En natuurlijk speelt goed onderhoud ook een grote rol.

 • Bij intensief gebruik, zoals in biljarthallen en cafés zou het laken in principe jaarlijks vervangen moeten worden, bij heel intensief gebruik kan dit zelfs 6 maanden zijn.
 • Bij matiger gebruik is een laken in goede conditie voor ongeveer 3 jaar. Dit kan iets meer of minder zijn naargelang hoeveel er op gespeeld wordt.

Waarom is een biljartlaken vaak groen?

De groene kleur van een biljartlaken heeft weinig functioneel belang maar komt eerder door traditie. De eerste biljartlakens waren groen omdat de makers het er als gras wilden laten uitzien. Biljart was namelijk een alternatief voor de adel voor croquet als het te slecht weer was om buiten te gaan.


Gert Pellin EZ, Gert Pellin 22 januari, 2024
Deel deze post
Hoeveel weegt een biljarttafel