Zelf verhuizen van een snookertafel
Alles wat je moet weten voor het demonteren en verhuizen van een snookertafel

Snookertafels zijn relatief eenvoudig om zelf te demonteren en te transporteren. De enige moeilijkheidsfactor is het gewicht van de tafels. Met 5 stenen van rond de 200 kg is het noodzakelijk enkele sterke mensen bij te hebben en in het geval er treden moeten genomen worden kan het soms moeilijk en gevaarlijk worden. Kijk daarom zeker ook steeds of er een mogelijkheid is om een verhuislift te gebruiken.

Transport

Transport van de tafels kan in de meeste grote bestelwagens met een laadruimte van 3,5 meter of meer. Let er wel op dat de bestelwagen 1,5 ton mag laden, want dar ga je bijna aan komen.

Demontage

Stap 1

Om te beginnen met de demontage dienen de sierlatten uit de banden geschoven te worden. Hiervoor dient soms wat kracht gebruikt te worden en een rubberen hamer kan van pas komen. Let ook op dat de lat niet achter het leer of de netjes van de pockets blijft hangen.

 Stap 2

De pocket-netjes zitten langs onder met een beugeltje in het hout geschroefd. Deze schroeven en de schroef in het lederen riempje moeten verwijderd worden alvorens verder te gaan.

Kijk ook even aan de onderkant van het uiteinde van de banden. Hier zit bij veel tafels een bout die de pockets vast houdt, verwijder deze nu ook. 

 Stap 3

Verwijder nu de bouten uit de zijkant van de banden. Begin met de kop-banden, deze zijn het gemakkelijkte weg te nemen. Pas op bij het verwijderen van de laatste bout dat de band niet op de grond valt.

 Stap 4

verwijder het laken van de tafel. Indien het opnieuw gebruikt moet worden moet iedere nagel voorzivhtig lod gemaakt worden. Indien niet kan het laken eventueel langs de randen afgesneden worden en kunnen de nagels tjdens de installatie nog verwijderd worden.

Eens het laken verwijderd is zie je rondom het volledige blad houtnagels. Deze houden de spanlatten vast. Deze mogen allemaal vewrwijderd worden.

 Stap 5

Nu is het tijd om de stenen bladen te verwijderen. Meestal zijn deze licht tegen elkaar aan gelijmd, door de bladen licht te kantelen kan deze verbinding gebroken worden. Schuif de bladen vervolgens uit elkaar (meestal zijn ze in elkaar gepend en kunnen dus niet gewoon opgehoffen worden). 

De 5 bladen wegen ieder ongeveer 200 kg bij een full size snookertafel, dus wees voorzichtig bij het afnemen. zorg er bij het terug neerleggen voor berging of in transport ook voor dat er enkele balkjes onder iedere steen liggen, zodat je er met de vingers onder kunt.

 Stap 6

De demontage van het onderstel wijst zichzelf uit. het is het gemakkelijkste om de tafel eerst ondersteboven te leggen alvorens de demontage van de poten te beginnen.

Montage

De tafel terug fatsoenlijk gemonteerd krijgen vraagt wat meer kennis en ervaring. Dit laat je dus best aan een professional over. Gelukkig zit je al op de juiste website, klik hieronder om contact op te nemen voor een offerte op maat.

Gert Pellin EZ, Gert Pellin 28 december, 2022
Deel deze post
Waarop letten bij de aankoop van een biljart
Lees dit voor je een Biljart, Pool of Snooker koopt