Waarop letten bij de aankoop van een biljart
Lees dit voor je een Biljart, Pool of Snooker koopt

Waarop moet ik letten?

Omdat ik vaak de vraag van mensen krijg waar ze op moeten letten bij de aankoop van een (tweedehands) biljart, pool of snookertafel heb ik dit document samengesteld waar ik de belangrijkste zaken even op een rijtje zet. Indien er nog vragen de kop op doen als je naar een tafel bent gaan kijken mag je ook altijd even contact met mij opnemen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor de aanschaf van een nieuwe tafel.

Het speelblad

Het speelblad is de belangrijkste factor bij het kiezen van een biljarttafel, een slecht speelblad bij een tweedehands tafel vervangen kost meer dan de aankoop van de tafel zelf.

Lei of mdf

Het eerste waar je op moet letten is van welk materiaal het blad gemaakt is. Een goed speelblad is van leisteen gemaakt en bij sommige (meestal oudere) modellen kan dit ook wel een ander soort hardsteen zijn, wat ook perfect in orde is.
Indien het blad van mdf of een ander soort hout-plaat gemaakt is is het 2de hands niet interessant om deze te kopen aangezien de nieuwprijs al zeer laag ligt en de kans zeer groot is dat het blad niet meer perfect recht is omdat hout veel gemakkelijker last heeft van doorzakken, werking door veranderingen in de omgevings-vochtigheid en krom trekken door de spankracht van de doek. Ook bij een nieuwe tafel moet je even bij het verschil tussen mdf en steen stil staan. het probleem met mdf is dat het zowel door het materiaal als het lage gewicht trillingen niet uitdooft, waardoor het spel zeer fel beïnvloed wordt en de tafel enkel geschikt is voor puur amusement en niet voor de iets serieuzere spelers.

Dikte van de leisteen

De 2de factor bij een speelblad is de dikte.
Bij pool biljarts is de dikte voor een cafémodel met bak onder rond de 2 cm, bij de competitiemodellen is de steen 2.5 cm of zelfs nog dikker. Bij snooker is de leisteen minstens 4 cm dik. Golfbiljarts kunnen een blad van 2cm of van 4 tot 5 cm hebben, in het eerste geval moet je ook even op de maat letten omdat deze tafels niet altijd de competitiemaat hebben, wat ze minder geschikt maakt om te oefenen als je in een club speelt. Daarnaast zijn de dunnere bladen ook gevoeliger voor trillingen maar daartegenover staat dan weer dat ze in tegenstelling tot de zwaardere modellen wel verplaatst kunnen worden. Bij caramboles is de leisteen altijd minstens 4 cm dik met uitzondering op de mini-tafeltjes voor hoeken-training, deze hebben meestal een dunnere steen.


1 of meerdere stenen

Een van de grootste discussiepunten is het aantal leistenen waaruit het blad bestaat. 1 deel is aan de ene kant beter omdat er geen hellingverschil kan ontstaan door slecht af te stellen van de delen uitzonderlijk, maar heeft als keerzijde dat een groot blad meer en gemakkelijker kan te maken krijgen met doorzakking in het midden onder zijn eigen gewicht en bij grotere tafels worden ze onhandelbaar voor verhuis.
De beste grondregel:

  • bij cafémodellen met steen van 2cm: 1 steen
  • 9 voet pool, 8 voet competitie pool of snooker: 3 delen
  • 12 voet snooker: 5 delen
  • golfbiljart: 1 deel
  • Carambole: 3 delen

Doek

Zeker bij aankoop van een nieuwe tafel of een tweedehands tafel met nieuwe doek bij een handelaar is het belangrijk dat je navraagt welke doek ze gebruiken. Steeds meer verkopers leggen spijtig genoeg doeken van zeer lage kwaliteit en zeer slechte structuur op hun tafels om zo de prijs aantrekkelijker te maken. Hieronder is een lijstje met de meest voorkomende betere doek. Uiteraard zijn er nog enkele andere mogelijkheden, maar met deze keuzes ben je zeker van goede doek.

Bij de aankoop van een tweedehands tafel met een blad uit meerdere stukken is het enkel bij een snooker tafel mogelijk om de oude doek terug te leggen, bij pool en carambole dient de doek altijd te worden vervangen, ook als deze nog niet oud is.

Banden

De banden zijn ook een factor waar je moet op letten, deze kunnen door ouderdom verduurd zijn waardoor het rubber hard is geworden of zelfs afbrokkelt. Dit probleem is op te lossen en zeker geen reden om een tafel die voor de rest in orde is niet te kopen, het is enkel belangrijk deze extra kost in gedachten te houden bij de aankoop.

Het meubel

Dit is vanzelfsprekend maar dient toch ook vernoemd om het lijstje compleet te maken. Kijk de tafel na op houtworm en krom getrokken onderdelen van het onderstel.

In het geval van een snookertafel is het normaal dat er bierkaartjes onder sommige van de poten zitten, dit geeft geen indicatie dat er iets mis zou zijn met het meubel. Bij de meeste andere tafels zijn er stelpootjes voorzien en zou opvulling kunnen suggereren dat er een pootje defect of weg is.

Te Mooi om waar te zijn!

Er zijn enkele firma's die full size (12 voet) snookertafels nieuw aanbieden voor 3500 euro of minder. Blijf hier weg! Deze tafels zijn van zeer slechte kwaliteit in in veel gevallen kunnen ze niet afgeregeld worden. De firma's zelf trekken zich ook volledig terug als er voor na-service of garantie gevraagd wordt. 

Bedrijven om bij weg te blijven!

Keizer billiards

De prijzen bij Keizer billiards zijn zeer aantrekkelijk, en sommige biljarts zijn ook ok. Maar spijtig genoeg krijg ik zeer veel klanten die na enkele maanden serieuze problemen hebben met hun aankoop en geen gehoor krijgen bij Keizer Billiards. De problemen zijn vaak onoplosbaar of zeer duur om opgelost te krijgen, waardoor de goedkope aankoop plots een dure aankoop wordt.

  • Snookertafels met te dunne stenen waardoor ze krom trekken onder hun eigen gewicht 
  • Tafels met stenen blad op MDF pootjes die na een tijd breken
  • Tafel snel snel geïnstalleerd waardoor onspeelbaar
  • Goedkoop laken aangeprezen als competitie laken
 
 


Benelux Biljarts

Benelux biljarts is een voormalige Nederlandse eenmanszaak, die in 2020 met veel schulden failliet verklaard is. De firma is tot op heden nog actief op 2dehands.be. Mensen die klacht tegen deze firma indienen krijgen te horen dat er niets tegen ondernomen kan worden, omdat het geen Belgische firma of persoon is.

"Op 19-08-2020 heeft de rechtbank Zutphen de firma Benelux Biljarts, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 68078927 in staat van faillissement verklaard, met benoeming van mr. A.H. Brosens-Samson tot curator. Het insolventienummer is F.05/20/288. De rechtsvorm betreft een Eenmanszaak en de hoofdactiviteit van dit bedrijf was 3319, Reparatie van overige apparatuur."
Bron: faillissementen.com

Professionele Installatie van uw Webshop Aankoop

Veel webshops bieden prachtige biljart-, pool- en snookertafels aan, maar beschikken niet altijd over de kennis en ervaring om deze op een professionele manier te installeren. Een correcte installatie is cruciaal voor de optimale speelervaring en levensduur van uw tafel. Daarom kunt u beroep doen op GePe-Biljarts voor een professionele installatie van uw nieuwe aanwinst.

Of u nu uw tafel direct bij mij aanschaft of via een samenwerking met een van de webshops waarmee wij werken, Ik zorg ervoor dat uw tafel perfect geïnstalleerd wordt. Ook als u al een tafel heeft gekocht en deze professioneel wilt laten installeren, staan ik voor u klaar. Met jarenlange ervaring en expertise van meerdere generaties garandeer ik een installatie die voldoet aan de hoogste standaarden, zodat u zorgeloos kunt genieten van uw spel.

Neem contact op met GePe-biljarts voor meer informatie over onze installatieservices en laat uw tafel installeren door de expert. Uw tevredenheid en de kwaliteit van uw speelervaring staan bij ons voorop.

Vrijblijvend Contact Opnemen

Gert Pellin EZ, Gert Pellin 11 augustus, 2022
Deel deze post
Afmetingen en benodigde ruimte
Welke biljart past in mijn ruimte?