Hoeveel weegt een biljarttafel

Hoeveel weegt een biljarttafel

Het gewicht van een biljarttafel kan zeer fel variëren. Ten eerste verschilt het materiaal en de dikte van het blad vaak. Een goede biljarttafel heeft een leistenen blad met een dikte zoals hieronder per type tafel wordt opgesomt. Maar je vind ook soms tafels met een marmeren blad, wat nog steeds goed is van kwaliteit maar wel een ander gewicht heeft. Daarnaast vind je ook nog de tafels met houten of mdf blad.

Een tweede factor die een groot verschil maakt is uiteraard het onderstel. Deze bestaan in zoveel variaties dat het niet doenbaar is om dit in een tabel weer te geven. Het gewicht van een onderstel kan variëren tussen 50 kg voor sommige kleine tafels tot meerdere honderden kilogram. Afhankelijk van het materiaal dat gebruikt is.

wil je meer weten over de afmetingen en benodigde ruimte? dan verwijs ik je graag verder naar het artikel over dit onderwerp door hier te klikken.

Indien je andere inlichtingen wenst kun je me altijd vrijblijvend contacteren


Carambole biljart

Carambole tafels hebben bijna altijd een leistenen blad van 40mm, 45mm of 50mm dikte. Soms hebben ze ook een heel dunne steen van slechts 20mm of zelfs dikker dan 50mm. Voor mijn berekeningen zal ik uit gaan van een steen van 45mm

Sommige tafels hebben een blad uit één geheel, maar zoals je uit onderstaande cijfers kunt zien is zo een tafel veel te zwaar om zonder lift of kraan op verdiepingen te kunnen krijgen. Gelukkig zijn de meeste tafels tegenwoordig opgesplitst in meerdere stenen.


Totaal gewicht stenen blad
Carambole 210275 kg tot 310 kg
Carambole 230325 kg tot 365 kg
Halve match400 kg tot 445 kg
Match485 kg tot 545 kg


Golfbiljart

Ook bij golfbiljarts zijn er verschillende diktes mogelijk. Competitietafels hebben een ééndelige steen van 40mm dikte. Sommige, vooral oudere, tafels kunnen een steen hebben tussen de 20mm en 30mm.


Totaal gewicht stenen blad
Competitietafel190 kg tot 220 kg
Cafe-model (korter blad en dunnere steen)85 kg tot 95 kg


Pool

Bij pooltafels heb je 2 types. Enerzijds het cafe-model met een grote bak onder waar de ballen in vallen en door middel van een muntinworp er terug uit kunnen gehaald worden. Deze tafels hebben over het algemeen een leisteen van 20mm dikte.

Anderzijds het club type zonder bak waar de ballen meestal in rubber pockets of netjes blijven liggen en in sommige gevallen via rails samenkomen in een bak. Deze hebben over het algemeen een leistenen blad van 25mm dikte. Dit blad bestaat bij 7ft en groter meestal uit 3 aparte stenen.


Café-modelclub-model
6 voet95 kg tot 105 kg135 kg tot 150 kg
7 voet125 kg tot 140 kg175 kg tot 200 kg
8 voet160 kg tot 180 kg225 kg tot 255 kg
9 voet200 kg tot 230 kg275 kg tot 315 kg


Snooker

Snookertafels hebben over het algemeen een leistenen blad bestaande uit 5 aparte stenen van 45mm dikte. Bij zeer kleine modellen kan het zijn dat er maar 3 stenen zijn. 

Er zijn ook goedkopere snookertafels die stenen van slechts 25mm dikte hebben. Kijk voor hun gewicht hierboven bij de pooltafels.

Een full size snookertafel weegt ongeveer 1300 kg inclusief mahoniehouten onderstel.


Totaal gewicht stenen blad
8 voet365 kg tot 410 kg
9 voet460 kg tot 510 kg
10 voet550 kg tot 610 kg
12 voet850 kg tot 930 kg


Veel gestelde vragen

Is het gewicht van een biljart / snooker belangrijk?

Het gewicht van een snookertafel draagt bij aan de stabiliteit en duurzaamheid tijdens het spelen. Zwaardere tafels zorgen over het algemeen voor een stabielere speeloppervlakte en verminderen trillingen.

Professionele kwaliteitstafels zijn meestal zwaarder om een beter spelverloop en consistentie te waarborgen.

Kan mijn vloer het gewicht van een snookertafel dragen?

Als je een modern huis bezit, is het antwoord altijd ja. Vloeren in huizen hebben doorgaans een maximale belastingscapaciteit van 200kg/m² of meer. Een betonnen vloer kan zelfs tot 1000kg/m² dragen.

Gezien de poten van een volledige snookertafel meer dan een meter uit elkaar staan, zou een zeer zware tafel—laten we zeggen 1500kg—een druk uitoefenen van 187,5 kg per vierkante meter, wat ruim binnen de veiligheidslimieten van een vloer valt.

Indien je een houten vloer hebt kun je eventueel wel beslissen om een harde vloerbedekking onder de poten te voorzien om de druk te spreiden.

Bij oudere woningen van bepaalde perioden, zoals net na de oorlog, werden soms zeer dunne houten vloeren op de verdiepingen gelegd. Daarom is het bij oudere woningen van meer dan 50 jaar zeker aangeraden eerst advies bij een Architect te vragen. Zo heb ik al een situatie gezien waar het van de onderverdieping leek alsof het plafond door zeer dikke draagbalken werd gedragen. Deze waren echter voor de sier en droegen enkel een zwevend plafond. De echte vloer van de bovenverdieping wed door zeer dunne balkjes gedragen. Als gevolg hiervan zakte de vloer zeer fel in onder het gewicht van de poten van zijn snookertafel. 


Gert Pellin EZ, Gert Pellin 17 juli, 2023
Deel deze post
Snooker belijning
Punten, Afmetingen en Tips