Aankoop Biljart

Waarop moet ik letten?

Omdat ik vaak de vraag van mensen krijg waar ze op moeten letten bij de aankoop van een (tweedehands) biljart, pool of snookertafel heb ik dit document samengesteld waar ik de belangrijkste zaken even op een rijtje zet. Indien er nog vragen de kop op doen als je naar een tafel bent gaan kijken mag je ook altijd even contact met mij opnemen.

Het speelblad

Het speelblad is de belangrijkste factor bij het kiezen van een biljarttafel, een slecht speelblad bij een tweedehands tafel vervangen kost meer dan de aankoop van de tafel zelf.

Lei of mdf

Het eerste waar je op moet letten is van welk materiaal het blad gemaakt is. Een goed speelblad is van leisteen gemaakt en bij sommige (meestal oudere) modellen kan dit ook wel een ander soort hardsteen zijn, wat ook perfect in orde is.
Indien het blad van mdf of een ander soort hout-plaat gemaakt is is het 2de hands niet interessant om deze te kopen aangezien de nieuwprijs al zeer laag ligt en de kans zeer groot is dat het blad niet meer perfect recht is omdat hout veel gemakkelijker last heeft van doorzakken, werking door veranderingen in de omgevings-vochtigheid en krom trekken door de spankracht van de doek. Ook bij een nieuwe tafel moet je even bij het verschil tussen mdf en steen stil staan. het probleem met mdf is dat het zowel door het materiaal als het lage gewicht trillingen niet uitdooft, waardoor het spel zeer fel beïnvloed wordt en de tafel enkel geschikt is voor puur amusement en niet voor de iets serieuzere spelers.

Dikte van de leisteen

De 2de factor bij een speelblad is de dikte.
Bij pool biljarts is de dikte voor een cafémodel met bak onder rond de 2 cm, bij de competitiemodellen is de steen 2.5 cm of zelfs nog dikker. Bij snooker is de leisteen in het geval van een full size tafel (12 voet) minstens 4 cm dik en bij een kleiner model 2.5 cm dik.
Golfbiljarts kunnen een blad van 2cm of van 4 tot 5 cm hebben, in het eerste geval moet je ook even op de maat letten omdat deze tafels niet altijd de competitiemaat hebben, wat ze minder geschikt maakt om te oefenen als je in een club speelt. Daarnaast zijn de dunnere bladen ook gevoeliger voor trillingen maar daartegenover staat dan weer dat ze in tegenstelling tot de zwaardere modellen wel verplaatst kunnen worden.
Bij caramboles is de leisteen altijd minstens 4 cm dik met uitzondering op de mini-tafeltjes voor hoeken-training, deze hebben meestal een dunnere steen.

1 of meerdere stenen

Een van de grootste discussiepunten is het aantal leistenen waaruit het blad bestaat. 1 deel is aan de ene kant beter omdat er geen hellingverschil kan ontstaan door slecht af te stellen van de delen uitzonderlijk, maar heeft als keerzijde dat een groot blad meer en gemakkelijker kan te maken krijgen met doorzakking in het midden onder zijn eigen gewicht en bij grotere tafels worden ze onhandelbaar voor verhuis.
De beste grondregel:

  • bij cafémodellen met steen van 2cm: 1 steen
  • 9 voet pool, 8 voet competitie pool of snooker: 3 delen
  • 12 voet snooker: 5 delen
  • golfbiljart: 1 deel
  • Carambole: 3 delen

Doek

Zeker bij aankoop van een nieuwe tafel of een tweedehands tafel met nieuwe doek bij een handelaar is het belangrijk dat je navraagt welke doek ze gebruiken. Steeds meer verkopers leggen spijtig genoeg doeken van zeer lage kwaliteit en zeer slechte structuur op hun tafels om zo de prijs aantrekkelijker te maken. Hieronder is een lijstje met de meest voorkomende betere doek. Uiteraard zijn er nog enkele andere mogelijkheden, maar met deze keuzes ben je zeker van goede doek.

Bij de aankoop van een tweedehands tafel met een blad uit meerdere stukken is het enkel bij een snooker tafel mogelijk om de oude doek terug te leggen, bij pool en carambole dient de doek altijd te worden vervangen, ook als deze nog niet oud is.

Banden

De banden zijn ook een factor waar je moet op letten, deze kunnen door ouderdom verduurd zijn waardoor het rubber hard is geworden of zelfs afbrokkelt. Dit probleem is op te lossen en zeker geen reden om een tafel die voor de rest in orde is niet te kopen, het is enkel belangrijk deze extra kost in gedachten te houden bij de aankoop.

Het meubel

Dit is vanzelfsprekend maar dient toch ook vernoemd om het lijstje compleet te maken. Kijk de tafel na op houtworm en krom getrokken onderdelen van het onderstel.